CE ESTE ELSA?
ELSA (The European Law Students Association) este cea mai mare organizatie internationala a studentilor in drept si tinerilor juristi.
ELSA este o organizatie apolitica, independenta si nonprofit, care functioneaza pe baza voluntariatului.
CUM A APARUT?
ELSA a fost fondata in 1981, la Viena, de catre studenti din Austria, Polonia, Ungaria si Germania.
UNDE FUNCTIONEAZA?
ELSA functioneaza in 41 de tari europene, in cadrul a peste 180 si facultati de drept, reunind aproximativ 25.000 de membri individuali.
CU CINE COLABOREAZA?
ELSA colaboreaza cu organizatii similare din Canada, Statele Unite (ILSA), America Latina (Consejo Latinoamericano), Kenia, Tanzania, Uganda (AfLSA) si Japonia.
CARE ESTE STRUCTURA ELSA?
ELSA funtioneaza la trei nivele: international (Bordul ELSA INTERNATIONAL), national (Grupurile Nationale) si local (Grupurile Locale).
Intre aceste nivele exista un raport de larga autonomie, principala legatura dintre ele constand in transmiterea de informatie.
La baza acestei organizatii se afla Grupurile Locale. Aceasta initiaza si realizeaza cele mai multe dintre activitatile si proiectele organizatiei. Grupurile Locale reprezinta structura de rezinstenta a ELSA. Grupul National coordoneaza activitatile Grupurilor Locale si le reprezinta la nivel international.
CE ESTE ELSA CLUJ?
ELSA Cluj este singura asociatie a studentilor in drept si tinerilor juristi care activeaza la nivel local in Cluj-Napoca.
CE NU ESTE ELSA CLUJ?
ELSA Cluj nu este un sindicat studentesc, nu isi propune sa formexe grupuri de presiune pentru impunerea unor puncte de vedere partizane. ELSA nu abordeaza probleme sociale cum ar fi distribuirea locurilor din camine sau alte probleme asemanatoare. De asemenea ELSA Cluj nu participa, in nici un mod, la manifestatii cu caracter politic, indiferent de natura acestora (demonstratii, campanii electorale...).
CE ISI PROPUNE ELSA (MISIUNEA ELSA)?
Misiunea ELSA, ratiunea de a exista a asociatiei noastre, este realizarea unei lumi drepte, in care se respecta demnitatea umana si diversitatea culturala. Ea reprezinta acel obiectiv impartasit de toti membrii ELSA, in spiritul caruia se dezvolta toate programele organizatiei.
CUM ISI VA REALIZA ELSA ACEASTA MISIUNE (SCOPURILE ELSA)?
Scopurile ELSA sunt acelea de a contribui educatia juridica, de a stimula intelegerea reciproca si de a promova responsabilitatea sociala a studentilor in drept si tinerilor juristi.
CUM VA ADUCE ELSA LA INDEPLINIRE ACESTE SCOPURI (OBIECTIVELE ELSA)?
Obiectivele sunt deziderate ca trebuie sa devina realitati si care constituie pasi in atingerea scopurilor.Pentru ELSA acestea sunt:
- promovarea oportunitatilor oferite studentilor in drept si tinerilor juristi de a dobandi cunostinte noi despre alte culturi si sisteme legale, in spiritul dialogului critic si al cooperarii stiintifice;
- contributia in formarea unor viitori juristi cu o deschidere intelectuala cat mai larga si cu aptirudini profesionale cat mai bine dezvoltate;
- incurajarea studentilor in drept si tinerilor juristi sa actioneze pentru binele societatii.
CE SUNT ACTIVITATILE ELSA?
Activitatile ELSA sunt modalitatile concrete prin care organizatia isi realizeaza obiectivele propuse. La toate nivelele exista trei activitati principale:
- Seminarii & Conferinta (S&C)
- Activitati Academice (AA)
- Student Training Exchange Program (STEP)
Pe langa acestea mai sunt si activitatile de sprijin cum ar fi: Marketing (MKT), Tehnologia Informatiei (TI), Finante (FI), Obtinere de Fonduri (OF), Instruire.
S&C ofera studentilor in drept si tinerilor juristi cu diverse pregatiri in domeniu posibilitatea de a se confrunta si a dobandi noi cunostinte privind probleme variate de ordin juridic. Prin acest program se urmareste completarea cunostintelor participantilor si a experientelor pe care acestia le detin. Activitatile din cadrul S&C pot consta in: seminarii, conferinte, vizite de studiu, Law Schools, Moot Court Competitiones, Special Local Events (Intilniri locale speciale).
Acest program mai cuprinde si Programul Focus International, care are scopul de a reuni ELSA pe o perioada de doi ani in jurul unei teme, care sa reflecte un subiect de actualitate din lume sau Europa.
AA constituie instrumentul prin care ELSA isi poate aduce o contributie concreta in domeniul educatiei juridice prin raspandirea in intreaga Europa a informatiilor asupra subiectelor cu tematica legala. In cadrul acesteui departament s-au cumulat un numar considerabil de proiecte, cum ar fi: The ELSA Law Review, The Legal Studies in Europe Guide, Legal Research Programme, Moot Court Competitions si Essay Competitions, Book Projeckts sau The Lawyers at Work Programme.
- ELSA Law Review este o publicatie ce contine articole riguros selectate, scrise de studenti, profesori si juristi practicanti. Fiecare numar al acestei publicatii cuprinde referiri de actualitate la dreptul UE, dreptul international public si privat sau dreptul comparat.
- Studies Abroad Programme - fiind prezenta in aproape toate tarile Europei, ELSA poate oferi in mod rapid si eficient informatii cu privire la posibilitatile de a studia dreptul in oricare din aceste tari. In acest scop ELSA se ingrijeste de aparitia periodica a publicatiei "Legal Studies Abroad".
- Legal Research Programme ofera posibilitatea membrilor individuali ELSA sa utilizeze reteua de informatii juridice si stiintifice a tarilor membre sau observatoare ELSA.
STEP (Student Training Exchange Programme) este o modalitate oferita studentilor in drept si tinerilor juristi de a se familiariza cu particularitatile diverselor sisteme juridice simultan cu perfectionarea cunostintelor de limbi straine si a experientei de lucru. Modalitatea concreta consta in oferirea, pe baza de reciprocitate, de locuri de munca, temporare, platite pentru membrii ELSA, in alte tari.
In cadrul acestui departament se deruleaza in prezent si PROGRAMUL PILOT, care reprezinta o varianta autohtonizata a ceea ce reprezinta STEP. Acest program ofera asadar studentilor posibilitatea de a efectua pe o perioada limitata, practica in cadrul departamentelor juridice ale institutiilor administrative si financiare, biroruri de avocatura si notariale din tara.
CINE SUNT MEMBRII ELSA?
La nivelul Grupurilor Locale, membrii ELSA pot fi studentii in drept, indiferent de facultatea la care studiaza (particulara sau de stat) si tinerii juristi, care invata sau profeseaza in orasul respectiv. In functie de activitatea depusa, membrii pot fi observatori, activi sau membri de onoare. Membrii de onoare sunt grupati in Consiliul de Onoare.
ELSA inseamna membrii sai. Ea nu poate sa existe fara persoane hotarate, active si deschise catre nou, implicate in toate activitatile sale. Toti membrii sunt la fel de importanti, ELSA reprezentand o echipa de oameni egali intre ei, fiecare lucrand si ajutandu-se reciproc.
CE ESTE CONSILIUL DE ONOARE
Consiliul de onoare este acea structura la nivel international, national sau local ce reuneste membrii de onoare ai ELSA. Membrii de onoare sunt personalitati recunoscute din domeniul juridic si academic, care sprijina in mod activ ELSA in realizarea misiunii sale.
CE INSEAMNA E=MC²
ELSA=MOTIVARE x (COMPETENTA)²